עין עצלה

עין עצלה (אמבליופיה)

עין עצלה הוא מצב שמתפתח בילדות, וגורם לירידה בחדות הראיה. עין עצלה מתפתחת כאשר הקלט הראייתי מאחת העיניים פחות או לא קיים ואז החלק הראייתי במוח האחראי על אותה עין לא מתפתח. העין בבדיקתה נראית תקינה לחלוטין, אך חדות הראיה ירודה. באופן נדיר, וכתוצאה ממרשם גבוה במיוחד במשקפיים, שתי העיניים יכולות להפוך להיות "עצלות" – בעלות חדות ראיה ירודה.

ילד עם עין עצלה לא יתלונן על ראיה לא טובה, לכן חשובות בדיקות הסקר בילדים בגיל שנה, 3 שנים ולפני הכניסה לבית הספר.

מה הסיבות לעין עצלה?

  1. פזילה
  2. מרשם שונה במשקפיים לכל עין
  3. מכשול שחוסם את הראיה בעין, כגון עפעף צנוח או קטרקט

מה הטיפול לעין עצלה?

תלוי בסיבה. ראשית יש לאבחן את הגורם לעין העצלה ולטפל בו (לדוגמא, מתן מרשם משקפיים, ניתוח פזילה או קטרקט). במידה ולאחר מכן הראיה אינה משתפרת, ניתן לשקול הוספת רטיות על העין הטובה למספר שעות ביום. פעולת ההסתרה של העין החזקה, מכריחה את המוח "להתייחס" לתמונה המתקבלת מהעין החלשה.

חלופה לרטיות הן טיפות המטשטשות את הראיה בעין הטובה.

רוב מקרי עין עצלה הם ברי טיפול. הצלחת הטיפול תלויה בחדות הראיה שיש לילד/ה בעין העצלה, בגיל הילד/ה בתחילת הטיפול ובשיתוף הפעולה של הילד/ה (שמצריך שתוף פעולה של ההורים). בכדי להגיע לתוצאות טיפול מיטביות, חשוב לאבחן ולטפל בעין עצלה בהקדם האפשרי. בגדול, ניתן לטפל בעין עצלה עד גיל 8, כשמערכת הראיה במוח עדיין בשלבי התפתחות.

בהעדר טיפול, חדות הראיה בעין העצלה עלולה להמשיך להתדרדר. חשוב לעקוב אחרי הנחיות הרופא/ה לטיפול. ילדים לא תמיד מבינים את חשיבות הטיפול ואת הסיבה לרטיות, והטיפול יכול להיות קשה.

ישנן מספר שיטות "לעודד" את הילד להתמיד בטיפול ברטיות. להחמיא, לשבח, לעודד, לעיתים להסיח את דעתו מהרטיה. מתן פרסים על "עמידה במשימה" והשלמת הטיפול היומי/שבועי. בנוסף, מומלץ לשים את הרטיה בשעה קבועה כל יום, רצוי בשעות הבוקר המוקדמות.

במרפאתה של ד"ר שרון בלום מאירוביץ מאבחנים ומטפלים בכל סוגי הפזילות.

דילוג לתוכן