פזילה במבוגרים

פזילה היא מצב בו שתי העיניים לא פונות לאותו כיוון.  הפזילה יכולה להיות פנימה (איזוטרופיה), החוצה (אקזוטרופיה) , או ורטיקלית.

פזילה שמופיעה בגיל מבוגר תגרום בדרך כלל לראיה כפולה, לאובדן ראיית הסטריאו (ראיית D3) ולתחושת עייפות. כדי לפצות על הפזילה, לעיתים יתפתח מנח ראש אבנורמלי, שבא להקל על הראיה הכפולה (ניסיון לאחד את התמונה המתקבלת). פזילה במבוגר יכולה להתקבל ע"י החברה כ"מראה מוזר" ולהקשות על התפתחות קשרים חברתיים ויחסי עבודה.

קיימים 3 סוגי פזילות במבוגרים:

  1. על רקע שיתוקי – בפזילה על רקע שיתוקי, יש פגיעה בתנועות גלגל העין, מכיוון שאחד או יותר מהשרירים שמזיזים את גלגל העין חלש/משותק. זה יכול להיות קשור לבעיות רפואיות אחרות כגון חבלת ראש, יתר לחץ דם, סכרת, שבץ או סיבות אחרות. לרוב המבוגרים עם פזילה על רקע שיתוקי, תהיה ראיה כפולה, שתפריע לתפקוד היום יומי.
  2. על רקע רסטרקטיבי – כאשר יש פגיעה בתנועות גלגל העין, על רקע עיבוי / צלקת של אחד או יותר מהשרירים שמניעים את העין. דוגמא לכך היא מחלת בלוטת התריס שפוגעת בשרירי העין (Thyroid Eye Disease).
  3. פזילה שמקורה מתקופת הילדות, שיכולה להופיע בגיל המבוגר, לעיתים בכיוון ההופכי. ניתן לטפל בפזילות אלו גם כן, לרוב על ידי הזרקת בוטוקס לאחד השרירים שמזיז את גלגל העין, או באמצעות ניתוח פזילה.
דילוג לתוכן