מהי פזילה בילדים? לכל עין 6 שרירים שאוחזים בה, ותפקידם להזיזה לכיוונים שונים. במצב נורמלי, העיניים "מסונכרנות" – זזות יחד בצורה מתואמת. במצב של פזילה, עין אחת מביטה למטרה, ואילו השניה ״פונה פנימה / החוצה / למעלה /למטה״, כתלות בסוג הפזילה. בחלק מהמקרים הפזילה היא קבועה ובחלק מופיעה לסירוגין. לעיתים עין אחת יותר פוזלת מהשניה, ולעיתים הפזילה מתחלפת באופן שווה בין העיניים.
מהו ניתוח לתיקון פזילה?
מטרתו של ניתוח לתיקון פזילה היא ליישר את מנח העיניים ע״י הזזה של השרירים שמניעים את גלגל העין, והצבתם במיקום חדש. מלבד התיקון הקוסמטי, המטרה העיקרית של טיפול בפזילה היא מניעת אמבליופיה (״עין עצלה״) והשבת ראיה דו-עינית (שמאפשרת לראות בתלת מימד). הטיפול כמובן מסייע בקריאה, כתיבה ובקשר עין-יד. כמו כן, הוכח שתיקון פזילה משפר גם תפקודים חברתיים.
חלק מהניתוחים מתבצעים בעין אחת וחלק בשתי העיניים, חלק מבוצעים על שריר אחד, חלק על שניים וחלק על יותר, בהתאם לסוג הפזילה הקיים. לפעמים נדרש יותר מניתוח אחד כדי לקבל תוצאה מיטבית.
מה עושים בניתוח עצמו?
הניתוח מתקיים תחת הרדמה כללית ובדרך כלל אורך עד כשעה. אחד ההורים מורשה ללוות את הילד לחדר הניתוח ולהיות איתו עד שנרדם.
בחלק מהניתוחים המטרה היא ״להחליש שריר״, ע״י ניתוק השריר ממקומו וחיבורו במיקום אחורי יותר, כך שהוא הופך להיות רפוי יותר.
בניתוח שנועד לחיזוק שריר, מסירים מקטע מהשריר ומחברים את הקצוות, כך שהשריר הופך להיות מתוח יותר.
במהלך הניתוח משתמשים בתפרים שנמסים מעצמם כעבור מספר שבועות. יצוין שהתפרים מאוד קטנים וקשה להבחין בהם.
מה קורה אחרי הניתוח?
לאחר הניתוח העין עלולה "להציק" במשך מספר ימים, ולהיות אדומה. תיתכן תחושת גרד/חול בעיניים, דמעת. במידת הצורך, ניתן לנטול משככי כאבים. כמו כן, ניתן לאחר הניתוח טיפול בטיפות אנטיביוטיקה וסטרואידים למשך מס׳ שבועות, שמסייעים בתהליך ההחלמה.
ברוב המקרים הילד משתחרר לביתו כבר באותו היום, לאחר שמתאושש מההרדמה.
שאלה שכיחה של הורים לילדים שעברו את הניתוח נוגעת במגבלות לאחר הניתוח, ובכן, מותר לקרוא ולראות טלוויזיה לאחר הניתוח, ומותר לחזור במהרה לפעילות שגרתית שלא כוללת מאמץ גופני או פעילות שעלולה לפגוע בעין. מומלץ לא להרטיב את העין המנותחת בשבוע הראשון לאחר הניתוח, אך אין מניעה מלהתקלח (בסיוע ההורים).
מומלץ להמנע משחיה בים / בבריכה במשך חודש ימים, ולהימנע מפעילות גופנית שעלולה לסכן את העין במשך חודש וחצי (כגון רוגבי, אגרוף).